Untuk menghubungi saya, atau memberi dan menerima maklumbalas secara peribadi, sila capai 013-3544889, atau emelkan ke rozaisalanamy@gmail.com, atau temui saya di http://www.facebook.com/rozais.alanamy

Selain capaian di atas, yang menggunakan nama dan kutipan daripada saya adalah tidak relevan dan tidak ada kena mengena dengan pendapat dan pendirian saya.
__________________________________________________________________

Monday, October 27, 2008

Ayahanda, Isnin dan 20 Oktober

.
Semenjak 20 September 2008, saya menjadi manusia penakut – takut untuk bertemu hari Isnin. Ruang kenangan sentiasa dibayangi peristiwa menyayat kalbu pada pagi Isnin tersebut. Suatu perasaan yang tidak pernah saya alami selama ini. Saya pulang ke kampung setelah mendapat panggilan kecemasan dari bonda yang memaklumkan keadaan ayahanda yang tenat di ICU Hospital Kuala Terengganu pada pagi 19 September. Sewaktu mengunjungi ayahanda, tiada permintaan lain yang dibuat selain mahu pulang ke rumah. Kata ayahanda, dia tidak mahu menghabiskan sisa usia di wad, dengan wayar yang berselirat. Puas kami memujuk, ayahanda tetap dengan hasratnya, dan kami mengalah jua akhirnya.

Pagi 20 September, saya mencapai minyak angin dan mengurut lengan ayahanda yang terbaring lesu bagi menghilangkan lebam yang teruk kesan suntikan, sambil menyampaikan perasaan saya kepadanya dengan jiwa kerana jarang sekali kami berbual secara verbal tentang perasaan. Saya kuatkan semangat dan menyimpan sedu sebaik terlihat linangan air mata ayahanda mula mengalir ke arah telinganya.

Getar dari jiwa akhirnya terpacul jua dari mulutnya. Bagai ledakan gunung berapi sedang meletus dalam diri saya sebaik ayahanda memaklumkan masa untuk dia pergi sudah terlalu hampir. Saya berpandangan dengan bonda sebaik sahaja ayahanda mewasiatkan sesuatu kepada saya. Saya tinggalkan ayahanda dan bonda seketika untuk berwuduk dan menyempurnakan wasiat ayahanda, kemudian kembali dengan Al-Quran dan berada di kepalanya. Saya minta sahabat di sisi menghubungi semua adik-beradik saya.

Setelah semuanya berkumpul, ayahanda berpesan; usah dirisau pada hutang-piutang kerana ayahanda tiada hutang, segala apa kesalahan anakanda semua telah dimaafkan, usah sesiapa minta maaf lagi, dan ayahanda minta maaf pada semua anakanda. Kepada bonda, ayahanda juga memaafkan segala kesalahan atau kesilapan bonda selama bersama dan ayahanda mohon maaf daripada bonda atas segala dosa sebagai suami. Saya mengirim isyarat kepada bonda supaya jangan meledakkan tangisnya, sedang saya sendiri memendap muka kepada Al-Quran untuk melindungi guguran air mata.

Selesai mengucap, secara perlahan dan tenang, kelopak matanya tertutup, seolah-olah sedang berehat panjang sewaktu azan Zohor berkumandang. Saya terkesima. Teringat kata ayahanda, nenek saya memaklumkan bahawa ayahanda dilahirkan pada hari Isnin, maka hari kepulangannya pun juga jatuh pada hari yang sama. Saya seakan terpandang sinar matahari di langit yang gelap setelah sedar bahawa hari ini ialah Sabtu. Saya rasa nadi ayahanda, masih ada denyutnya walaupun terlalu lemah. Keadaan ayahanda kekal begitu sehingga saya membangunkannya lewat Zohor untuk dia solat menghormati waktu.

Pagi esoknya, saya pulang ke Kota Bharu. Saya tidak sanggup menunggu Isnin menemui saya di rumah itu. Bagi saya, pertemuan jiwa terakhir antara saya dan ayahanda adalah semalam. Dan saya melalui minggu demi minggu dalam debar – sehingga pada suatu tanggal - 20 Oktober. Tepat sebulan, ayahanda tenat lagi.

Dinihari Isnin, 20 Oktober 2008, saya nekad serahkan ketentuan ayahanda pada takdir buat kali kedua. Semoga sejahtera, ayahanda, jiwa anakanda galang gantinya!

Hari ini – dinihari Isnin, 27 Oktober 2008, saya bernyawa tanpa jiwa.

No comments: