Untuk menghubungi saya, atau memberi dan menerima maklumbalas secara peribadi, sila capai 013-3544889, atau emelkan ke rozaisalanamy@gmail.com, atau temui saya di http://www.facebook.com/rozais.alanamy

Selain capaian di atas, yang menggunakan nama dan kutipan daripada saya adalah tidak relevan dan tidak ada kena mengena dengan pendapat dan pendirian saya.
__________________________________________________________________

Friday, August 12, 2011

Ulangtahun Blog, Bulan Persahabatan, Ramadhan Kareem.

.
Satu

08.08.2011 cukup lima tahun usia blog ini. Blog ini sahabat jiwa (soul mate) saya, yang mengerti keluh-kesah, pilu menghiris, rindu tak bertepi, bahagia tak terkata, dan sebahagian besar warna-warni cerita hidup saya.

Kali pertama menulis di ruang maya ini pada 08.08.06. Empat entri saya hantar sekaligus pada hari yang sama. Satu untuk mengucap salam keputerian buat diri sendiri, dua entri menyatakan rasa tak tentu hala dengan apa yang dialami, dan satu catatan kecil tentang penulisan.

Ruang ini adalah tempat saya melepas lelah, mencurah rasa, mengelus jiwa - lara atau bahagia, lari seketika daripada rutin yang kurang menguja. Ruang ini tempat saya bermanja dan mengadu, lebih-lebih lagi tatkala saya fikir ia lebih mengerti berbanding manusia.

Akhir-akhir ini saya sering terfikir, seandainya saya pergi, siapalah yang akan menjenguk dan sudi menjaganya. Saya sering marah pada diri yang alpa, kenapa selalu lupa membeli sebuah diari berkunci untuk ditulis kata kunci kepada blog ini agar suatu masa setelah saya pergi, ada insan yang boleh membuka dan memberi maya kepada rumah saya ini.


 Dua

Ogos juga merupakan bulan persahabatan. Tidak pernah lupa saya pada bulan ini, bulan yang menemukan saya dengan sahabat jiwa nyata. Setelah berjauhan dengannya, baharu saya sedari, diri ini amatlah dhaif jiwa dan miskin rasa, faqir cinta. Setelah menemui cermin diri, saya semakin menghargai dia. Saya ingin dia tahu, jarak tidak pernah menjauhkan kasih sayang saya kepadanya. Dia yang sentiasa menyuburkan pohon-pohon kasih dan rasa dalam jiwa saya.  Seharusnya sewaktu masih bersamanya, saya mengerti dan menghayati bicara Kahlil Gibran -

Teman sejati, 
Mengerti ketika kamu berkata 
"aku lupa".
Menunggu selamanya ketika kamu berkata
"tunggu sebentar ”.
Tetap tinggal ketika kamu berkata
"tinggalkan aku sendiri".
Membuka pintu meski kamu belum mengetuk dan belum berkata
"bolehkah saya masuk ?".

Namun saya tidak melakukan semua itu kepada seorang sahabat setia, yang mengorbankan seluruh rasa dan jiwa untuk saya. In, Salam Persahabatan Ke-15. Semoga hidup matimu diredhai dan diberkati Ilahi. Maaf dari seluruh anggota dan daripada hati yang paling dalam.


Tiga 

Ramadhan 1, bersamaan Ogos 1; tahun pertama berpuasa sebagai seorang pekerja. Memujuk diri supaya menghayati puasa dan menghadam makna kerana kemuliaannya, bukan kerana menunaikannya di tempat mana. 

Ramadhan 5, suatu ujian ngeri yang tak pernah terduga, suatu kekhilafan yang saya rasakan sebagai kiamat dunia. Tak sebagaimana biasa, akhir Ramadhan dan menjelang Syawal yang sering membentangkan persimpangan buat saya, Ramadhan ini melepaskan langkisau duga terlalu awal. 

Ada kealpaan yang perlu saya sedarkan, ada kelekaan yang perlu saya hidupkan dan ada kelalaian yang perlu saya jauhkan. Tentu Tuhan  sedang murka!

Tuhan, semoga Ramadhan ini tiada derita pada pengakhirannya. Semoga dapat menyambut Syawal dengan secebis bahagia.


TV AlHijrah,
Kompleks Pusat Islam, Jalan Perdana

.

1 comment:

fz said...

saya baca blog anda. sekurang2nya ada tmpat untuk mencurah rasa. asal tidak menggunakannya untuk yang negatif. biar kita bermain dengan diri sendiri. sama seperti saya. blog hanya untuk diri sendiri.