Untuk menghubungi saya, atau memberi dan menerima maklumbalas secara peribadi, sila capai 013-3544889, atau emelkan ke rozaisalanamy@gmail.com, atau temui saya di http://www.facebook.com/rozais.alanamy

Selain capaian di atas, yang menggunakan nama dan kutipan daripada saya adalah tidak relevan dan tidak ada kena mengena dengan pendapat dan pendirian saya.
__________________________________________________________________

Friday, July 16, 2010

Sejumlah Aksara Menyentuh Jiwa


"Saya baru sahaja selesai membaca himpunan cerpen puan/cik (yang selepas ini saya address sebagai puan saja dan jika salah maafkan saya) dalam Apabila Alam Berbicara (AAB), yang saya beli di PKNS 04/07/2010 dan puan juga mecatatkan Tuan yang budiman, Terima kasih atas sokongan.

Tujuan saya menghantar email ini hanya untuk mengucapkan terima kasih kepada puan yang  memohon saya memberi sokongan dengan membeli AAB. Mulanya saya melalui lorong tengah, saya tidak mengindahkan rayuan puan untuk membeli AAB kerana dah hampir lebih 20 tahun tidak membaca novel dan cerpen dan terus ke beberapa gerai dihadapan dan berhenti disitu untuk mencuri baca Tafsir IbnuKathir.saya berpatah balik melalui belakang gerai puan dan puan menahan saya sekali lagi memohon memberi sokongan kepada puan. Puan menyatakan dalam AAB ada 20 cerpen pada nilai RM 20 yang nilai puratanya RM 1 / cerpen. Kebetulan pada malam sebelumnya saya singgah di sebuah restoran yang mengenakan saya RM 1.90 sen untuk segelas teh tarik. Dengan perbandingan itu saya mengatakan yang penulis ini perlu disokong. Lima hari terbiar tak dibaca dan akhirnya saya mula pada hari keenam setelah dibeli, mungkin kerana telah terlalu lama tidak membaca cerpen atau novel. Agak kekok.Yang banyak saya baca adalah yang berkaitan dengan profesion saya yang berkisar sains dan teknologi.

Atas sebab itu, saya ingin mengucapkan terima kasih bagai diberikan saya catalyst untuk menyukai semula membaca . Dapat juga mengingati semula pada usia saya 12 hingga 14 tahun saya telah selesai membaca novel2 besar seperti Salah Asohan, Panglima Awang dan Tenggelamnya Kapal Van DerWick.....40 tahun dulu...... Dan saya dah mula baca cerpen Sampah di berita minggu lalu.Lucu juga rasanya.........

Saya doakan puan akan menjadi sasterawan handalan di hari muka. Jika saya diketemu dengan nama itu, pasti saya bantu........Wassallam."

Emel ini saya terima dua hari lepas. Sengaja saya tidak mengedit tulisannya. Di luar jangkaan, pelanggan ini menghubungi saya melalui biodata dalam naskah Kumpulan Cerpen "Apabila Alam Berbicara". Terharu membaca komen beliau, lebih terharu dan bersyukur memikirkan masih ada insan yang kaya jiwa tatkala sejumlah tetamu yang berkunjung ke Pesta Buku Selangor memberi komen "tak ada masa nak baca buku", "saya tak suka membaca", "saya banyak kerja lain nak buat" dan macam-macam ayat yang membuatkan saya termenung, berfikir seketika.

Semoga lebih ramai lagi insan berjiwa besar seperti Khalid Hassan ini, dan semoga beliau terus membaca, terus dan terus, bermula dengan Apabila Alam Berbicara. Semoga sunnah yang kecil ini dikira amalan untuk saya, dan diperpanjangkan kepada orang lain pula melaluinya.

Pondok Cinta, Pinggiran Putra

 

2 comments:

Zawawi Aziz said...

Mengharung dan Bertarung

rozais al-anamy said...

Zawawi Aziz,
Selagi mata belum lena.