Untuk menghubungi saya, atau memberi dan menerima maklumbalas secara peribadi, sila capai 013-3544889, atau emelkan ke rozaisalanamy@gmail.com, atau temui saya di http://www.facebook.com/rozais.alanamy

Selain capaian di atas, yang menggunakan nama dan kutipan daripada saya adalah tidak relevan dan tidak ada kena mengena dengan pendapat dan pendirian saya.
__________________________________________________________________

Friday, May 28, 2010

Berjumpa Kawan Lama

Lebih sepuluh tahun saya tidak mendapat sebarang khabar tentangnya. Kali terakhir berjumpa sewaktu di Perpustakaan Universiti Islam Antarabangsa, Gombak. Hanya bertegur sepatah dua kata, kerana saya pergi bersama teman dan ada urusan yang perlu diselesaikan. 

Dia teman saya di Universiti Islam Antarabangsa, Petaling Jaya. Sentiasa membantu saya dalam menaip tugasan dalam bahasa Arab, dan sentiasa menasihatkan saya itu-ini dalam pelajaran. Melaluinya saya jadi akrab dengan beberapa pelajar antarabangsa lain. Dia pemerhati dalam diam. Sifat itulah yang saya suka, ada padanya. Masih ingat ketika kami keluar ke Bangsar setelah sama-sama bergelar graduan pada suatu lewat malam, ada mata memerhati dengan tanggapan kurang enak. Maklumlah muslimah bertudung sedang merayau seputar Bangsar kota metropolitan dengan lelaki negro, walaupun saya berteman.

Hari ini kami bertemu secara maya. Dia baru sudah menjalani viva PhDnya di UIAM pagi tadi, dan kini sedang bertugas di Universiti Prince of Songkla. Dia amat gembira bertemu saya, dan berjanji akan melawat saya di Kelantan, kerana sangkanya saya masih berniaga di sana. Pada waktu yang sama, saya sedang berikhtiar mencarinya di UIAM Gombak. Aduh, masa menjarakkan kami... dan ia sering terjadi kepada saya akhir-akhir ini.
Alangkah indahnya jika dapat bertemu dia di UIA Petaling Jaya. Namun apa malangnya, dia akan terbang malam ini. Semoga lagu ini mengembalikan nostalgia kami ketika sama-sama mencari hikmah dan nilai di menara peradaban.

2 comments:

Zawawi Aziz said...

Lelaki dan perempuan biasanya tidak
boleh dipanggil sahabat, entahlah..

rozais al-anamy said...

Zawawi Aziz,
lantas?