Untuk menghubungi saya, atau memberi dan menerima maklumbalas secara peribadi, sila capai 013-3544889, atau emelkan ke rozaisalanamy@gmail.com, atau temui saya di http://www.facebook.com/rozais.alanamy

Selain capaian di atas, yang menggunakan nama dan kutipan daripada saya adalah tidak relevan dan tidak ada kena mengena dengan pendapat dan pendirian saya.
__________________________________________________________________

Saturday, December 19, 2009

Jangan Ada Benci (Casey)

.
Sudah lama saya tidak pulang ke teratak maya. Banyak rancangan dan keinginan yang sering tertunda dan terbatal oleh takdir Tuhan. Dan tahun masihi ini saya sering diperingatkan Tuhan bahawa kuasa-Nya mengatasi segala rencana, mahupun makar makhluk. Sungguh saya akur kebesaran-Nya. Allahu Akbar itu besar maknanya.
.
Disember 4, saya dan Imin pulang ke Batu Enam. Perjalanan yang tidak dirancang awal, tapi penuh bermakna dan berfaedah buat saya. Perjalanan tanpa rehat, saya kira. Sampai jam 2.00 pagi di rumah, bonda buka pintu dan terkejut bagai terlihat hantu. Saya sengih bodoh, it's me again! Makin jauh, makin dekat. Selang lima hari saya kembali lagi, bonda mula berfikir bukan-bukan. Saya tunjuk ke arah Imin di rumah sebelah, bonda pun tarik nafas lega.
.
Pukul 8.30 pagi saya bertolak ke Pasir Mas. Punggung dan kaki mula sengal kerana banyak duduk. 12.30 tengahari, kembali semula ke Batu Enam selepas singgah di KB Mall. Sewaktu menaiki lif KB Mall, Ayie sempat mengomel, besarnya lif, kalau putus tali penyeklah kita. Huish, saya jerkah Ayie, mulut cabul!
.
Disember 6, saya bertolak pulang ke kota batu. Masih seperti dua hari lepas, Imin pecut 160 dan sesekali 170. Perjalanan lancar, sempat singgah di Pantai Batu Hitam, Pahang untuk makan tengahari. Sudah berbelas tahun saya tidak melalui jalan pantai Terengganu-Pahang, semenjak bermastautin di Pasir Mas. Hari ini saya berasa seolah-olah pelajar Pusat Matrikulasi UIAM suatu ketika dahulu. Saya masuk ke hutan kenangan, termanggu mengimbas silam. Dan Imin pun mengheret saya ke ruang sedar, minta saya hayati lagu "Jangan Ada Benci". Sesuai untuk saya, katanya, sambil sengih bermakna. Romeo juga kau ya, balas saya. Tengok oranglah, Imin sengih.
.
.
Andainya ada di antara kita nanti
Berubah hala serta janji
Jangan ada benci
Suka dan duka dilalui
Jadikan kenangan di sudut hati

Andainya cita-cita tidak kesampaian
Ikatan murni terputus di pertengahan
Jangan dikesalkan
Jangan lantaran kegagalan
Kita saling berdendam saling bermusuhan

Ungkit-mengungkiti
Sakit-menyakiti
Memusnahkan diri

Kita harus tabah dan bersedia
Cekal hadapi kemungkinan yang tiba
Kadangkala yang berlaku
Di luar kemahuan kau dan aku.
.
Bandar Baru Bangi


No comments: