Untuk menghubungi saya, atau memberi dan menerima maklumbalas secara peribadi, sila capai 013-3544889, atau emelkan ke rozaisalanamy@gmail.com, atau temui saya di http://www.facebook.com/rozais.alanamy

Selain capaian di atas, yang menggunakan nama dan kutipan daripada saya adalah tidak relevan dan tidak ada kena mengena dengan pendapat dan pendirian saya.
__________________________________________________________________

Wednesday, January 02, 2013

Ingatan Untuk Diri


Semalam adalah hari yang tidak ingin saya tunggui. Saya takut berhadapan kenyataan, yang saya sudah berusia 40 tahun. 40 puluh tahun. Usia yang saya rasa terlalu jauh sewaktu saya berusia awal 20-an. Tujuh tahun lagi ke tahun 2020. Ah, sudah tiba rupanya. Saya bukan takut kerana faktor fizikal, namun kerana persediaan rohaniah untuk menghadapinya. 

Hari ini pula terjumpa sebuah rencana. Menurut rencana tersebut, berdasarkan kajian ilmiah, perkembangan otak manusia adalah tidak sempurna kecuali ketika berada di sekitar usia 40 tahun. Mmm. Satu cabaran dan ingatan untuk diri. Hidup untuk didepani dengan iman di hati, bukan diragui.

Dan tatkala menerima sejambak mekar daripada dia, seluruh ketakutan semalam sirna. Sejambak mekar ini penguat semangat saya untuk mendepani hari muka, bahawa masih ada seorang insan yang masih mengingat saya.


 Terima kasih, Han. 
Sentiasa berusaha memberi bahagia, 
sentiasa di sisi merawat luka dan duka.

Saya juga terjumpa rencana ini (http://redzuan-ridz.blogspot.com/2012/03/rahsia-disebalik-umur-40-tahun.html) yang menguatkan semangat saya untuk terus memperbaiki diri. Hari esok seharusnya lebih baik daripada semalam. Ya, bukan menjadi insan sempurna, tetapi mencintai Dia dengan sesempurna cinta.

TV AlHijrah, 
Kompleks Pusat Islam, KL

No comments: