Untuk menghubungi saya, atau memberi dan menerima maklumbalas secara peribadi, sila capai 013-3544889, atau emelkan ke rozaisalanamy@gmail.com, atau temui saya di http://www.facebook.com/rozais.alanamy

Selain capaian di atas, yang menggunakan nama dan kutipan daripada saya adalah tidak relevan dan tidak ada kena mengena dengan pendapat dan pendirian saya.
__________________________________________________________________

Tuesday, March 01, 2011

Menunggu Tamu Benua Keling

 .
Dalam kehangatan berita tentang penderhakaan puak-puak Hindraf terhadap kerajaan, ada paradoks yang amat sayugia diteliti dan difikirkan. 

Menurut laporan berita muka depan Berita Harian semalam, kerajaan meluluskan kemasukan 45,000 pekerja asing, kebanyakan dari India bagi memenuhi 13 sektor di negara ini termasuk pembinaan, perladangan, restoran dan perniagaan runcit.

Saya sangat berharap tiada jemputan India yang datang, kerana bimbang mereka akan menyesal setelah sampai di sini. Maklumlah, mulut pribumi di Tanah Melayu ini banyak yang celupar, jahat dan penuh sinis. Rakyat Tanah Melayu pula tidak pandai menghargai tetamu, apatah lagi membiarkan mereka berjaya sehingga menjadi billionair dunia. 

Risau juga memikirkan rasa dukacita keluarga mereka yang ditinggalkan di India. Mereka akan fikir macam-macam tentang suami atau isteri mereka, sebagaimana resah dan gelisah pasangan yang menunggu suami atau isteri yang diutus ke Mesir atau Libya untuk membuat liputan demonstrasi dan reformasi di sana.

Harap-harap yang datang itu golongan bukan paria, supaya mereka tidak dihina caci di bumi Tanah Melayu berdaulat ini. Manakan tidak, bimbang juga sanak saudara mereka di sana nanti tidak lena tidur memikirkan nasib keluarga mereka di sini. 

Mungkin mereka didera dengan cara dipotong lidah, dan dipotong jari kaki ala-ala Kunta Kinte supaya tidak dapat melarikan diri untuk pulang ke Benua Keling.

Eloklah kerajaan memberi taklimat terlebih dahulu kepada keluarga mereka yang terlibat akan kemungkinan yang bakal saudara mereka hadapi setelah berada di Tanah Melayu nanti agar mereka bersedia dengan segala kemungkinan khabar berita yang bakal diterima. 
 
Bolehlah mereka memutuskan untuk berhijrah menolong Tanah Melayu yang sedang kritikal kerana kekurangan pekerja; atau terus saja diam di negara mereka yang sangat makmur, subur dan kaya raya!

.

1 comment:

Zawawi Aziz said...

dedalu yang bertenggek di dahan atau
pemimpin di sini masih ingin terjerlus di liang yang sama
atau
hanya mainan politik geng perkasa
supaya mereka nampak hebat

berhati-hati.